31 Ocak 2008 Perşembe

ŞAHSİYETLER

ŞAHSİYETLER

» Emin el-Hüseyini 1895 yılında Kudüs’te doğan Hüseyni, Kahire’deki Ezher Üniversitesi’ni bitirdikten sonra Osmanlı ordusuna katıldı. Bir süre görev yaptıktan sonra, 1917 yılında İngiliz işgaline karşı mücadele vermek ve bağımsız bir Arap-İslam devleti kurmak üzere gizli faaliyetlere başladı.

» Izzeddin Kassam Filistin silahlı direnişinin sembol ismi Şeyh İzzeddin Kassam, 1882 yılında bugün Suriye sınırları içinde bulunan Lazkiye kentinde doğdu.

» Yaser Arafat Filistin direnişinin sembol ismi Yaser Arafat, 1929 yılında Gazze’de doğdu. Tüccar bir babanın oğlu olan Arafat, genç yaşlardan itibaren siyasetle ve direnişle tanıştı. Gençlik yıllarında İsrail’e karşı direnen mücahitlere silah taşıyarak başladığı mücadele yaşamına, 1948 yılında mühendislik okumak için gittiği Kahire’de de devam etti.

» Şeyh Ahmed Yasin Hamas’ın kurucusu olan Şeyh Ahmed Yasin, 1936 yılında doğdu. 1948 yılında İsrail’in kurulmasından sonra ailesi ile birlikte göç ederek Gazze’ye yerleşti. 16 yaşında geçirdiği bir kaza sebebiyle kalıcı felç oldu. Diğer Filistin İslami önderleri gibi Yasin de, Mısır’daki Ezher Üniversitesi mezunudur.

» Fethi Şikaki Filistin İslami Cihad hareketinin kurucusu olan Fethi Şikaki, 1951 yılında Gazze’deki Rafah mülteci kampında doğdu. Mısır’daki Zakazig Üniversitesi’nde tıp öğrenimini tamamladıktan sonra Filistin’deki Beir Zeit Üniversitesi’nde matematik bölümünü bitirdi.

Hiç yorum yok: